Az eljegyzési gyűrűk titkos története

brillancy

Az első írásos emlékekben szereplő eljegyzési gyűrűt a XV. században Maximilian von Österreich adta menyasszonyának Maria von Burgundnak. Ezzel megteremtette az eljegyzési ajándék ékszerként történő adását, amit először szokásként a tehetősebbek, majd a középosztály is átvett.

Magyarországon a XIX. században karikagyűrűvel jegyezték el a hölgyeket és a bal kéz gyűrűsujjára húzták, ami az esküvő napján átkerült a jobb kéz gyűrűsujjára.

Ebben a cikkben eláruljuk az eljegyzési gyűrűk titkos történetét és kitérünk arra, hogy milyen jelenleg az esküvői ékszerek ára webáruházban.

A királyi nagyságok gyűrűi

Erzsébet királynő gyűrűjében lévő gyémántok anyósa, Alice battenbergi hercegnőnek a tiarájából származtak. A gyűrű közepén lévő 3 karátos gyémántot tíz kisebb gyémánt veszi körül.

A tiarát még a Romanov dinasztia idejéből II. Miklós cár és Alexandra orosz cárnő ajándékozta Alice hercegnőnek.

A világ egyik leghíresebb ékszere Diana hercegnő eljegyzési gyűrűje, a Garrard katalógusból maga Diana választotta ki. 1981-ben megközelítőleg 36.000 dollárba került, mára megfizethetetlenné vált. Egy 12 karátos zafírt tartalmaz és körben tizennégy gyémántot.

Hasonló zafír-gyémánt kombinációjú brosst kapott Viktória királynő Albert hercegtől az esküvője napján 1840-ben.

Diana hercegnő ékszerkollekcióját fiai örökölték, eljegyzési gyűrűjét ma is viseli menye, Kate Middleton. Vilmos herceg 2010-ben kérte feleségül Kate Middletont a családi örökséggel. Másik menye Meghan Markle eljegyzési gyűrűjén is Diana hercegnő hagyatékából származó gyémántok láthatók.  A középső gyémánt Botswanából származik, a másk két gyémánt Diana hercegnő ékszer gyűjteményéből származik.

Edward herceg eljegyzési gyűrűje, amivel Sophie Rhys-Jonest feleségül kérte három gyémántot tartalmaz, amelyből kettő szív alakú.

Eugénia hercegnő eljegyzési gyűrűjén egy rózsaszín padparadscha zafírt gyémántok vesznek körül, feltűnően hasonlít édesanyja, Sarah Ferguson eljegyzési gyűrűjével.

András herceg 1986-ban kérte feleségül Fergusont, az eljegyzési gyűrűn egy nagy ovális rubin volt, tíz csepp alakú gyémánttal egy sárga- fehér arany karikán.

III. Rainier monacói herceg Grace Kelly színésznőt egy gyémántból és rubinból készült gyűrűvel kérte meg. A gyűrűt Cartier tervezte és Monaco zászlajának színeit hordozza.

Frederik dán herceg az országának a zászlaját szimbolizáló eljegyzési gyűrűvel kérte meg Mary Elizabeth Donaldsont, a gyűrűn két rubin és egy gyémánt található.

Az eljegyzési gyűrű, mint szimbólum

A gyűrű nem csak a külvilágnak szól a hiedelmek ellenére. Egy szép gyűrű az eljegyzésre jelzi az elköteleződést a párunk felé, hogy ezt igazán komolyan is gondoljuk. Nem az összeköltözés és a próba együttélés  hanem a ténylegesen törvényi elköteleződés.

A férfi részéről a jegygyűrű azt szimbolizálja, hogy a kapcsolatukban mindent megad a párjának, amit csak módjában áll és gondoskodik róla.

Az eljegyzési gyűrűket ma már webáruházakban is meg lehet vásárolni, áruk meglehetősen széles skálán mozog az azt megvásárolni kívánó pénztárcájának megfelelően. Persze a királyok és hercegek körében ismert és kedvelt változatok ára szinte megfizethetetlen, jó őket csodálni.

Összegezve: Elmondható tehát, hogy az eljegyzési gyűrűk körül mindig nagy volt az érdeklődés, főleg, ha azt egy királyi sarj kapta. Ugyanez igaz persze az átlagemberek körében is, hiszen ki ne csodálna meg egy újdonsült menyasszonyt?

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)