Aranyhörcsög, a legmozgékonyabb rágcsáló

aranyhörcsög

Akik állatot szeretnének tartani otthonukban – kivált, ha gyerekek is élnek a lakásban -, nemcsak kutyát, macskát, hüllőt, vagy madarat, hanem aranyhörcsögöt is választhatnak lakótársul. Nincs sok gond vele, tartása – amint az alábbiakból kitűnik – csak néhány speciális ismeretet követel. Lássuk, mit érdemes tudni az aranyhörcsög gondozásáról!

Milyen állat az aranyhörcsög?

Sokak kedvence az aranyhörcsög (Mesocricetus auratus), mivel igénytelen, kedves, könnyen megszelídül, és szaporítása sem okoz problémát. Valamennyi tenyésztett aranyhörcsög annak a három példánynak a leszármazottja, amelyek az 1930-ban Haleb (Szíria) környékén befogott anyának és 12 kölykének utódai közül 1931-ben kerültek Európába.

Azóta a laboratóriumi tenyésztés során több színváltozatuk is kialakult, mint a mogyoróbarna-fehér, a drapp, a fekete, a krém, az albínó, a szürke, és a tarka. Normál, és hosszúszőrű változatban is ismert.

aranyhörcsög
Kép forrása: Freepik.com

A kifejlett hím súlya 130-150 gramm, a nőstény általában nagyobb, 160-180 gramm. Teste tömzsi, farka rövid, és csupasz. Füle kicsi, kerekded. Szeme apró, fekete, gombszerű, apró fogai sárgásak, hosszúak. Szimatolását állandóan mozgó, hosszú bajsza jelzi.

Pofazacskójába rejti el a maradék ennivalót, amit később biztonságos helyre gyűjt össze. Főleg éjszaka aktív, a nappalokat zömmel átalussza. Ha mélyen alszik, ne nyúljunk hozzá hirtelen, mert félelmében megharaphat, helyette inkább zörgessük meg a forgácsot, vagy fújjunk rá, ami elég ahhoz, hogy felébredjen.  Természetesen indokolatlanul ne háborgassuk.

Az aranyhörcsög etetése

Főleg gabonaféléket, zöldségeket és gyümölcsöket eszik, de nem veti meg az állati eredetű táplálékot sem, mint a tojást, a túrót, a sajtot és a nyers húst. Ellentétben a tengerimalaccal, a C-vitamint képes előállítani. A szoptató állatnak adhatunk egy kis tejet is.

Kedvencünk etetésére megfelelnek a kereskedelemben kapható, speciálisan rágcsálóknak összeállított magkeverékek és tápok is. Pofazacskójába minden apróbb táplálékot begyömöszöl, majd azt a terrárium egyik sarkában felhalmozza.

Gyorsan romló eleségből (főtt tojás) csak annyit adjunk neki, amennyit rövid időn belül elfogyaszt, különben nagyon hamar kellemetlen szagú lesz a terrárium. A szomjúságot ugyan jól bírja, mégis mindenképpen biztosítsunk számára megfelelő mennyiségben friss, tiszta vizet. Itatóként szopókás műanyag önitatót használjunk.

Hogyan tartsuk, tenyésszük?

aranyhörcsög
Kép forrása: Freepik.com

Tartásához egy 20×40 cm-es alapterületű és 30 cm magas terrárium megfelelő. Mivel a hörcsög jó mászó, célszerű a terráriumot lefedni, például dróthálóval. A szúnyogháló nem jó, mert könnyen szétrághatja. Deszkából, kartonpapírból készült dobozba soha ne tegyük, mert hamar kirágja magát belőle, és könnyedén megszökik.

Kapható nagyon szép, esztétikus, könnyen tisztán tartható műanyag tartó is, mérettől függően különböző árkategóriákban. Ez utóbbi előnye, hogy könnyebb, és a takarítása is egyszerűbb. Vásárolhatunk hozzá műanyag, átlátszó „csőhálózatot”, amelyben szívesen mászkálnak egész nap, mindamellett életüket is megfigyelhetjük benne.

Alomként forgácsot használjunk. A műanyag etetőtálat a ketrecen belülre, az önitatót pedig azon kívülre helyezzük. Helyüket 2-3 naponként ajánlatos takarítani. A hörcsög a dolgát a terrárium egyik sarkában végzi el, így megkönnyíti számunkra a tisztántartást.

Tarthatjuk egyedül, és párban is, azt azonban nagyon fontos tudni, hogy csak azok az egyedek férnek meg jól egymással, amelyek kölyök-, illetve fiatal korukban kerültek össze. Ellenkező esetben súlyos verekedések alakulhatnak ki, sőt a kannibalizmustól sem riadnak vissza.

Tenyésztése nem jelent különösebb gondot, hiszen rendkívül szapora: a nőstény ciklusa 3-4 napig tart, vemhességi ideje mindössze 16 nap. Általában 4-12 csupasz és vak kölyköt ellik, melyeknek súlya 2-5 gramm. A szoptatós anyát tartsuk külön a többi állattól, és a hímtől is, nehogy azok bántsák a kölyköket.

aranyhörcsög
Kép forrása: Freepik.com

Az anyát a szoptatás kezdeti szakaszában ne zavarjuk, különben a kölyköket ő is megeheti. Ha a nőstény nem kap megfelelő mennyiségű fehérjét, akkor szintén kannibállá válhat. Ez a sajnálatos tulajdonság teljes értékű táplálás mellett is előfordulhat.

Ezek a nőstények a következő elléskor rendszerint már normálisan viselkednek. A kölyköket csak akkor vegyük először kézbe, amikor már szőrösek, és a szemük is nyitva van. A kicsiket anyjuk 21 napos korukban választja el.

A kölykök 6-8 hetes korukra válnak ivaréretté. Ha a fiatal hímeket nem vesszük külön az anyjuktól, akkor a nőstény ismét hamar vemhesülhet, immáron a saját kölykétől. Várható élettartamuk 1-2 (3) év, ami sajnálatosan rövid, de gyors szaporodási ciklusa lehetőséget ad, hogy bepillantást nyerjünk egész életébe.

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtad cikkünket, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Freepik.com

Forrás: MTI Archívum / Szerző: Dr. Sütő András