Antik holmik: Van, akinek ez a trendi

antik holmik

Akkor is, ha nekünk esetleg nem ez a stílusunk. Sokan kifejezetten kedvelik az antik bútorokat és tárgyakat, szinte kincsként tekintenek ezekre. Érdemes szem előtt tartani ezt a másik nézőpontot, amikor otthon egy rejtett dobozban esetleg régi porcelán tányérokat találunk.

Talán elsőre az fordul meg a fejünkben, hogy jaj, már megint selejtezni és lomtalanítani kell. Vagy az, hogy ezt bizony még anyóstól kaptuk, valami helyet kellene neki biztosítani a házban, de mivel az életben nem fogunk belőle enni, csak porosodna.

Ha így gondolkozunk, az bizonyára azért van, mert a régi holmik sehogyan sem illenek a mi berendezésünkhöz. A jó hír az, hogy mindenre van gyógyír.

Értékes vagy sem?

Nyilvánvalóan az első kérdés, ami megfogalmazódik bennünk, hogy az adott tárgy, amin túl szeretnénk adni, értékes-e vagy sem. Nem mindegy, hogy lomtalanítás áldozata lesz-e vagy esetleg egy olyan szakember segítségét kérhetjük, akinek feladatai közé tartozik a porcelán felvásárlás.

Egy kis fogalmunk nekünk is lehet arról, hogy a meglelt porcelántárgyak mást érdekelhetnek-e. Hazánkban három nagy ilyen jellegű manufaktúra van és az ő termékeik különösen keresettek és közkedveltek. Már-már kijelenthetjük, hogy egy Herendinek vagy Zsolnaynak vagy Hollóházinak helye és tekintélye van bizonyos családok háztartásában.

Ha mi nem így tekintünk rá, ezért inkább olyannak adnánk tovább, aki jobban értékeli, a szakértő először felbecsüli az adott tárgyat és ezt követően akár azonnal dönthet úgy, hogy készpénz fejében megvásárolja azt.

Más is érdekelheti a hozzáértőket

Amikor olyan tárgyakat találunk, amelyek felbecsüléséhez nincs elég ismeretünk, a legnagyobb kérdés bennünk, hogy vajon ez kit fog érdekelni. Lehet, hogy meg sem fordul a fejünkben, hogy valaki pont ilyen dologra vágyna.

Az antik holmik közül nagy népszerűségnek örvendenek a porcelánok, a festmények, a bútorok, de bizony néha akad olyan ember, aki örülne egy szép antik órának is. Talán emlékezteti valakire, akit nagyon szeretett és aki mindig magánál hordta a zsebóráját vagy csak úgy érzi, remekül menne a stílusához.

A lényeg az, hogy ami nekünk kacat, másnak egy hőn áhított tárgy lehet. Ebben az esetben sem kell messzire mennünk, elég, ha kapcsolatba lépünk egy olyan szakemberrel, akitől nem áll távol az antik óra felvásárlás. Hasonlóan járunk el, mint a fenti esetben és ha az óra értékes, máris új tulajdonosra találhat.

Adjunk egy második esélyt!

Ne legyen lelkiismeretfurdalásunk, amiért megválunk olyan tárgyaktól, amelyeket nem használunk vagy amire nincs szükségünk. Ezáltal azok egy második esélyhez juthatnak egy olyan otthonban, ahol különösen értékelik majd.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)