Amikor kiégéssel küzdesz, menj egy jó coach szakemberhez – ez alapszabály

coaching

Manapság nagyon sokan küzdenek a kiégés miatt. Sokan bizony tisztában vannak azzal, hogy mennyire megterhelő az emberek számára az, amik a munkahelyen túl sokat kérnek, vagy semmilyen változatosság nem jön elő a feladatok végzése során – de mégis mit tehetünk annak érdekében, hogy ez ne történhessen meg? Miért érdemes life coachhoz fordulni? Íme, a válaszok egy helyen – minden, amit a kiégés megelőzéséről érdemes tudni.

Mik a kiégés főbb kiváltó okai?

Két fő oka szokott lenni annak, hogy valaki kiég. Az első lehetséges ok a munkahely, előfordulhat ugyanis, hogy túl sokat kérnek tőlünk, túl nagy a felelősség rajtunk, de az is lehetséges, hogy nem találunk abban kihívást. A második gyakori ok a magánélet és család kérdése – valamiért nem úgy alakulnak a dolgok, ahogy szeretnénk vagy elterveztük.

Milyen munkahelyeken tipikus a kiégés?

Számos olyan munkahely van, ahol a kiégés akár mindennapossá válhat.

Tipikus erre a mérnöki terület: rendkívül komplex és összetett projekteket kell kivitelezni, amelyek jellemzően milliárdos háttár beruházással rendelkeznek. Nem kis szó ebben a niceban talpon maradni – és nagyon sokan járnak mindenféle mentorokhoz, pont ezért.

Másik jó példa az IT világa: itt ugyanis információs technológiákkal kell dolgozni. Lehet, hogy a megrendelők, ügyfelek sokszor kérnek módosításokat a projekt végcélját tekintve – ennek köszönhetően sokszor úgy érzi a szakember, hogy feleslegesen dolgozott, pedig ez nem így van.

Harmadik jó példa a tanárok szakmája: évről évre ugyanazt kell tanítaniuk a felmenő nemzedékeknek, és ez sokszor rendkívül unalmassá válik egy idő után. Sokaknak problémát okoznak a neveletlen diákok is – velük is dűlőre kell jutni valahogy egy idő után.

Mik lehetnek a következmények?

Számos következménnyel számolhatunk egy rossz munkahelyi kiégés következtében. A legrosszabb esetben akár az állásunkat is elveszíthetjük, ha nem tudjuk azt a színvonalat produkálni, amit kérnek tőlünk. Abban az esetben, ha kiégve csináljuk tovább, a mentális egészségünk láthatja kárát a dolognak.

Hogyan segítheti a munkánkat egy jó life coach?

A life coachok kifejezetten erre a témára összpontosítanak és specializáltak. A szakember segít abban, hogy kifejezetten tisztában legyél azzal, hogy mi okozza a kiégést és lást a lehetőségeidet – kérdéseket tesz fel, és ezzel próbál meg téged a helyes útra terelni.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)