Akkor és most: az ókori ablakklímától a modern légkondicionálásig

klíma

Ma már a legtöbb boltban, üzemben, autóban, lakásban vagy szállodában megtalálható valamilyen klímaberendezés. A sokszor high-tech, akár okostelefonunkkal is összeköthető szerkezetekről azt gondolnánk, modern találmányok. Pedig már az első emberek is használtak hasonlót!

Van még új a nap alatt?

Mielőtt azt hinnénk: a mai klímák ugyanúgy működnek, mint több száz évvel ezelőtti elődeik, megnyugtatunk mindenkit, hogy ez nincs így. A technika az első, valódi klíma 1902-es megalkotása óta már rengeteget fejlődött. Így például a fejlett és megbízhatóan működő ipari klímák – melyeket a Zimankó Kft referenciái között is láthatunk – is igen modern berendezések.

Ezek alapelve, hogy folyamatosan friss levegőt hoznak be a beltérbe, miközben a megfelelő szellőzést is lehetővé teszik. Emellett gyakran beépített nedvesítő, hőcserélő és gőzfejlesztő berendezésekkel is rendelkeznek, és kiegészíthetőek még előhűtő berendezéssel is.

Ám ez régen, jóval a gépek kora előtt még korántsem így volt. De gondolnánk, hogy már az ősemberek is kísérleteztek azzal, hogyan hűthetnék le környezetüket? Bár nekik akkor még jéggel és hóval kellett beérniük, az ókori egyiptomiak már a következő szintre léptek a légkondicionálásban.

Ők az ablakok mögé vízzel átitatott szövetet raktak, majd kinyitották az ablakokat. Az ezeken átjutó levegő egyszerre biztosított kellemes, hűvös levegőt és megfelelő páratartalmat a helyiségekben.

Az első komoly működési elvek nyomában

Az első, mechanikus klimatizáló gépeket már Kr. u. 400-500 körül feltalálták. Azonban a kémia erejét először Benjamin Franklin és John Hadley próbálta használni: alkohollal és éterrel dolgoztak.

Franklin és Hadley sikerrel jártak: egy 18 °C-os helyiséget -14°C-osra tudtak így lehűteni. Michael Faraday azonban még tovább ment, és ammóniát próbált nyomással cseppfolyósítani, majd újra gáz halmazállapotúvá tenni és kiengedni azt. Ez a folyamat lett a későbbi klímatechnika első, valódi alapja.

A tényleges, multifunkcionális klíma feltalálása pedig Willis Carrier nevéhez köthető, akinek gépe párátlanítani, fűteni és hűteni is tudott.

A további, fontos fejlesztéseket pedig az 1920-as években, az Egyesült Államokban kivitelezték. Az új klímák kialakításánál már a komfort, a gazdaságosság és a dizájn is komoly szerepet játszott.

A modern kor briliáns találmánya: az inverter

A fokozatmentes, teljesítményszabályozó elektronika, más néven az inverter feltalálása egy újabb mérföldkő a klímatechnika fejlődésében. Ennek a lényege, hogy a készülékünket képessé váljon 25, 50 vagy 100%-on üzemelni – a mi igényeinknek megfelelően.

Ez egy szoftverrel működik. A szoftver fokozatos indításra és leállásra, alacsony zajszintre, alacsony energiafogyasztásra, teljesítménykiegyenlítésre vagy a szükséges hőmérsékletre is kalibrálni tudja a klímát. Így az adott helyiségben, ahol vagyunk, mindig a számunkra legmegfelelőbb lehet a hőérzet.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)