Akita inu – A hűséges és büszke japán kutya

akita inu

Ha egy olyan kutyát keresel, aki végtelenül hűséges, szeretetteljes és védelmező a gazdája iránt, akkor az akita inu lehet a tökéletes választás a számodra. Ez a japán eredetű kutyafajta nemcsak gyönyörű és impozáns megjelenésű, hanem rendkívül intelligens és öntudatos is, megköveteli a tiszteletet és az elismerést.

Ha szeretnél többet megtudni, erről a rendkívül érdekes japán kutyafajtáról, akkor olvass tovább! Cikkünkből megismerheted az akita fajta történetét és jellemzőit, valamint adunk néhány tanácsot az ápolásához is.

Az akita története

Az akita Japán legnagyobb és legrégebbi kutyafajtája, amely az Akita prefektúrából származik. Eredetileg vadászkutyaként használták, főleg medvék, szarvasok és vaddisznók elejtésére. A 17. század során az akita inut csak a nemesek tarthatták, ebben az időben hatalmas megbecsülésnek örvendett.

A 19. században a fajta veszélybe került, amikor más kutyafajtákkal keresztezték őket, hogy harci kutyákat hozzanak létre. A második világháborút követően az akita Amerikában is megjelent, ahol további változásokon ment át, emiatt a japán és az amerikai vonal között jelentős különbségek alakultak ki.

A 20. században az akita inu világszerte ismertté vált. Az embereket magával ragadta Hachiko meseszerű története, aki minden nap várta gazdáját a pályaudvaron még halála után is. Hachiko szobra ma is Tokióban áll, emléket állítva gazdája iránti élethosszig tartó hűségének és ragaszkodásának.

Az akita jellemzői

Az akita nagytermetű, erős és izmos kutyafajta, amelynek magassága 58-70 cm, súlya pedig 34-54 kg között mozog. Szőrzete vastag és tömött, alatta sűrű aljszőrzet található. A színe lehet fehér, vörös, szezám színű, brindle (csíkos) vagy fekete maszkos.

Az arcán, nyakán, hasán és végtagjain fehér foltoknak kell lenniük (urachiro). A fülei háromszög alakúak és állók, farka pedig visszahajlik a hátára. A külső jegyek után, nézzük, milyen jellemű kutyafajta az akita!

Az akita inu büszke, öntudatos kutya, igazi önálló gondolkodású társ, aki nem enged könnyen másoknak, rendkívül céltudatos és makacs is tud lenni. Határozott és következetes nevelésre van szüksége, emiatt nem jó választás kezdő vagy bizonytalan gazdiknak.

akita inu
Kép forrása: Pexels.com

Más kutyákkal és állatokkal nem jön ki jól, főleg az azonos neműekkel szemben lehet agresszív, ezért fontos, hogy már kiskorától szocializálják, és megfelelően kontrollálják. Joggal merülhet fel a kérdés, hogyha ilyen nehéz természetű kutya az akita, akkor miért is érdemes mégis ezt a fajtát választani?

Az akiták a következetes nevelést és a törődést, gazdájuk iránti élethosszig tartó hűséggel és szeretettel hálálják meg. Igazán mélyen csak egy emberhez kötődnek, ugyanakkor a család többi tagját is elfogadják. Azokkal szemben, akik nem tartoznak ebbe a szűk körbe, gyanakvók és tartózkodók lehetnek.

Az akita inu alapvetően egy csendes és nyugodt kutya, nem szereti a tömeget és a zajt, inkább a nyugodt környezetet, a nagy sétákat, a gazdájával való játékot részesíti előnyben.

A magányt nem bírja, ugyanakkor nem igényel folyamatos figyelmet, beéri azzal, ha a számára fontos személy mellette van, és időnként foglalkozik vele. Legjobban kertes házban érzi magát, de rendszeres mozgatás mellett lakásban is tartható.

Az akita ápolása

Az akita inu szőrzete nem igényel túl sok ápolást, elég hetente egyszer átfésülni, a vedlési időszakban viszont érdemes naponta kefélni, mert nagyon sok szőrt hullajt. Fürdetni elég csak olyankor, amikor nagyon koszos a bundája, a füleit és a körmeit azonban rendszeresen ellenőrizni kell, és természetesen nem maradhat el a rendszeres körömvágás sem.

Az akita jellemző betegségei

Az akita egészséges kutyafajta, átlagosan 10-12 évig él, azonban, mint minden nagytestű kutya, hajlamos bizonyos betegségekre. Ezek közé tartozik a csípőízületi diszplázia, a progresszív retina atrófia, az autoimmun betegségek, a pajzsmirigybetegségek, egyes bőr és szőrzetbetegségek, valamint az epilepszia is.

Az előbbiek miatt fontos, hogy, ha valamilyen gyanús tünetet észlelünk, keressük fel az állatorvost, a hétköznapok során pedig, gondoskodjunk megfelelően a kutyánkról, legyen szó akár a mozgásról, akár az etetésről!

Bízunk benne, hogy érdekesnek találtad ezt a cikket, ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Pexels.com