A vulkanikus vattacukor: ezért szuper hőszigetelő anyag a kőzetgyapot!

Masterwool

A hőszigetelés a modern épületek esetén elengedhetetlen fontosságú – nemcsak a rezsiszámlánk, de a fenntarthatóság szempontjából is. Jelen cikkünkben egy remek hőszigetelő anyagot mutatunk be, a kőzetgyapotot.

Kiemelkedő hőszigetelő tulajdonságai mellett számos más előnye is van: tartós, tűzálló, átengedi a párát, illetve hangszigetelő képessége is kitűnő. Mit érdemes tudni erről a sokoldalú építőanyagról?

Ezért fontos a hőszigetelés

Manapság egyre többet hallani a hőszigetelés fontosságáról. A dolog anyagi oldalát nem kell magyarázni, az elmúlt fűtésszezon költségei az energiaárak emelkedésével és a rezsicsökkentés módosításával roppant magasak voltak, ezért érdemes hőszigeteléssel spórolni az elhasznált energián. Ugyanis hőszigetelés = alacsonyabb fűtésszámla!

A másik fontos szempont a környezetvédelem. A gáz elégetése ugyanis szén-dioxid-kibocsátással jár, amely hozzájárul a globális felmelegedéshez. A más módon, például árammal termelt hő szintén környezetterhelő, ugyanis az áramtermelés nagy részéért még mindig a fosszilis energiahordozók elégetése felel. Ha tehát kevesebb gázt vagy áramot fogyasztunk, a bolygót is védjük!

Bazalttól a homlokzatig

A kőzetgyapot egy nagyon különleges anyag. Lényegében apróra tört, megolvasztott és szálakká tömörített bazaltról van szó, amelyet néhány adalékkal egészítenek ki. Ilyen adalékok a szálak összetapadásáért felelős műgyanta, illetve a vízlepergető tulajdonságért felelős olaj, amelyet felvisznek a szálak felületére. A tömörítés után vattacukorszerű, alaktartó táblákat kapunk, amelyeket a homlokzattól a padlásig számos felszín szigetelésére használhatunk.

Felmerülhet a kérdés, hogy akkor most a bazaltszálak szigetelnek? Nos, nem egészen. Ezt a feladatot a levegő látja el, amelyet a szálak maguk közé zárnak. (Megjegyeznénk, hogy a polisztirolból készült EPS és XPS lapok szintén levegő bezárásával hőszigetelnek, illetve ilyen elven működik a ruházat is, amit viselünk.)

kőzetgyapot
Kép forrása: Freepik.com

A kőzetgyapot hőszigetelés előnyei

Természetes, tartós és alaktartó

A kőzetgyapot lapok egy szinte korlátlan mennyiségben rendelkezésre álló természetes anyagból, a bazaltból készülnek, így természetes anyagnak tekinthetők. A táblák alaktartók, így hosszú évtizedek alatt sem zsugorodnak össze. Emellett kémiailag semlegesek és biológiailag stabilak, tehát nem kell félteni tőlük a környezetet.

A szakemberek azt mondják, hogy egy megfelelően kialakított kőzetgyapot hőszigetelés az adott épület egész élettartama alatt kitart. A kőzetgyapot táblák ellenállnak a hőingadozásnak és az extrém hőmérsékleteknek is, nem fognak elmozdulni és nem képeznek hőhidakat, amelyek rontanák a szigetelőképességet. Nem kell tehát aggódni, ha nyáron akár 70-80 °C-ra felmelegedik a homlokzat, ahogy a téli mínuszok alatt sem!

Átereszti a párát

Az EPS és XPS lapokkal szemben, amelyek nem eresztik át a párát, a kőzetgyapot lapok és a kőzetgyapot ragasztó nem akadályozza meg a vízgőz molekulák mozgását. Ez vályogházaknál vagy a tetőtér hőszigetelésekor nagy előny, ugyanis megelőzhetjük vele a pára kicsapódását, a falak átnedvesedését és a gombák elszaporodását.

Nem hallod a szomszédokat, és ők se téged

Aki lakott már klasszikus, régimódi bérházban, tudja milyen bosszantó, ha hallani a szomszédok minden egyes köhintését. Nos, a kőzetgyapot hőszigetelés remek hangszigetelő és hangelnyelő, tehát nemcsak te nem hallod a szomszédokat, de ők sem téged!

Vigyáz rád és a családodra

A modern épületek tervezésekor kiemelten fontos a tűzbiztonság. A hagyományos hungarocell lapok, bár önkioltók, azaz az égéshő elvétele után nem égnek tovább, a nap végén mégis csak éghetők. Ezzel szemben a kőzetgyapot lapok az A1 tűzvédelmi osztályba tartoznak, azaz nem éghetők. Ily módon pedig nagymértékben hozzájárulnak az épületek tűzvédelméhez.

Konklúzió

A kőzetgyapot tehát nemcsak remek hőszigetelő, egyéb tulajdonságai is rendkívül kedvezők. Ha természetes eredetű, tartós és biztonságos hőszigetelő rendszert szeretnél, a kőzetgyapot szuper választás lesz!

Képek forrása: Freepik.com; Masterplast.hu

Hirdetés (X)