A vintage karórák mindig sikert aratnak

karóra

Egyre több tervező nyúl vissza a régmúlt idők jól bevált stíluselemeihez, ez a hullám pedig a karórák piacát sem kerülte el. A vintage ketyegők újra tarolnak, és a márkák előszeretettel emelik be a kínálatukba ezeket az elképesztő, különleges modelleket.

A vintage életérzés

Az órák berobbanása évszázadokkal ezelőttre tehető, azonban kezdetben még a hordozható zsebóráké volt a főszerep. Csak az 1900-as években terjedt el a ma is ismert, csuklón viselhető változat, amelynek népszerűsége azóta sem csökkent. Az Órashop.hu divatórái között számtalan lenyűgöző ketyegővel találkozhatunk, amelyek megidézik az elmúlt évtizedek legkiemelkedőbb darabjait.

De mit is jelent pontosan a vintage? A kifejezés a francia “vendange” szóból ered, jelentése betakarítás, eleinte többnyire a borászatban használták. A fogalom elterjedése után olyan dolgokkal hozták összefüggésbe, amelyek elértek egy bizonyos kort vagy speciális karakterjegyeket fedezhetünk fel bennük.

A vintage szó mint jelző a szeretett családi ereklyéink esetében is gyakran előkerül. Ilyenkor a 20 és 100 év közötti tárgyakra gondolunk jellemzően, az ettől idősebb holmikra általában már régiségként tekintünk. A divatvilágban rendszerint az 1970-es éveket megelőző időszakot nevezik a vintage korának. Az akkori stílusjegyeket követve születnek meg azok a termékek, amelyek napjainkban is elhozzák nekünk ezt az életérzést.

Ezeknél a márkáknál bátran keresd a ketyegőket!

Többféle szándék is vezérelhet minket, amikor egy vintage karóra beszerzését fontolgatjuk. Lehet, hogy szeretnénk közelebb érezni magunkhoz egy olyan időszakot, amelyhez nagyon sok szép emlék fűz. Előfordulhat, hogy az adott darabról egy kedves felmenőnk jut eszünkbe, vagy egyszerűen csak tetszik az a hangulat, amelyet egy vintage vekker áraszt.

Bármi is álljon a vásárlás hátterében, fontos tudnunk, hogy mely márkák palettáján érdemes nézelődni, ha egy hasonló kaliberű időmérő a cél. Nem meglepő, hogy a méltán híres Casio is felvonul vintage ketyegőkkel, mely kollekció leginkább a 70-es éveket jeleníti meg.

Hasonló a helyzet a Mathey-Tissot márkánál is, amely rendkívül változatos színekben mutatja be a vintage modelleket. Továbbá a Tommy Hilfiger és Calvin Klein kínálatát is célszerű átfésülni, mert náluk is akadhatnak olyan darabok, amelyek a vintage stílusra hajaznak.

Mindenkit megbabonáz a vintage láz

Kétségtelen, hogy jelenleg a vintage igazi reneszánszát éli. Nemtől és kortól függetlenül kutakodunk ilyen jellegű termékek után, és be kell vallani, hogy nincs nehéz dolgunk. Nemcsak a karórák terén, hanem lakberendezés és öltözködés kategóriában is számtalan vintage kellékre bukkanhatunk.

Amennyiben érdeklődünk a karórák iránt, nem lőhetünk mellé, ha egy vintage modellre is szert teszünk, hiszen láthatjuk, hogy ez az irányvonal abszolút időtálló. Ha egy efféle óra ketyeg a csuklónkon, garantáltan stílusosak lehetünk. Ez a vekker minden helyzetben megállja a helyét!

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)