A trapézlemez élettartama: mennyire tartós megoldás?

trapézlemez

Ha tetőfedésről van szó, tagadhatatlanul az egyik legjobb döntés a trapézlemez lehet, lévén költség- és időhatékony, valamint időtálló is. Jelen cikkben ez utóbbi tulajdonságát vesszük egy kicsit górcső alá.

A trapézlemez tartóssága a tulajdonságai tükrében

Az anyag élettartama természetesen erősen függ attól, hogy milyen módon használjuk fel, de az alaptulajdonságai alapján azért meg tudjuk határozni a várható szavatossági időt.

Az első ilyen tulajdonsága rögtön az, hogy lemezről beszélünk: nagyobb elemekből tevődik össze, mint a hagyományos tetőfedő anyagok, valamint jóval merevebb is, ezek együtt pedig rendkívül ellenállóvá teszik az időjárás viszontagságaival szemben.

További fontos szempont, hogy masszivitása ellenére egy könnyű anyagról van szó, ez pedig nemcsak a lemez, de a teljes tetőszerkezet élettartamát is meghosszabbítja, mivel sokkal kevésbé terheli meg azt.

Tartósság a bevonat fényében

Az általánosságokon túl pedig tegyünk különbséget trapézlemez és trapézlemez között. Az egyik legfontosabb tényező, amely befolyásolja a lemezek tartósságát, az a bevonat, ami lehet festett vagy horganyzott.

Festett trapézlemez esetén legtöbbször poliésztert, akrilfestéket, vagy polifluorvinil etilént (PVDF) használnak. Az akril annak köszönheti népszerűségét, hogy rendkívül könnyű vele dolgozni, a poliészter viszont tartósabb, de ugyanolyan könnyen mosható. Szívósság szempontjából viszont a PVDF a legjobb, mert ez a legellenállóbb a külső hatásokkal szemben.

A horganyzott lemez bevonása történhet elektrolitikusan vagy folyékony bevonattal. Mindkettő jellemzője, hogy cinket tartalmaz, így a trapézlemez jóval ellenállóbb lesz a korrózióval szemben.

Mennyire tartós tehát a trapézlemez?

Látható, hogy a válasz sok tényezőtől függ, a gyártóról és a színét adó festék típusáról (a bevonattól függetlenül) nem is beszélve. Nyilvánvaló, hogy beltéri felhasználása esetén még tartósabb lesz, hiszen nem lesz kitéve az időjárási tényezőknek. Az aceltrapezlemez.hu weboldalon erre is kitérnek.

Összességében véve viszont elmondható, hogy a trapézlemez alapvetően is egy rendkívül tartós anyag, nem véletlenül annyira népszerű a használata, hiszen a szívóssága egyúttal nagyon kedvező ár-érték arányt is ad neki.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)