A pilatesnek a szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

pilates

Biztosan te is követsz olyan hírességeket és sportolókat az Instagramon, a Facebookon vagy az egyéb közösségi oldalakon, akik esküsznek a pilatesre, mint a bomba alakjuknak a felelősére.

Vagy az ismerőseid profiljain sorra jelennek meg a Pilates Budapest és az egyéb hashtagekkel posztolt képek és videók. Nos, ez nem véletlenül van így. A pilatesnek rengeteg jótékony hatása ismert és bizonyított, amelyeket a mai cikkünkben részletesebben is átbeszélünk majd.

Mi történik a testeddel, ha rendszeresen űzöd ezt a sportot?

Nos, először is a javuló testtartást emelnénk ki. A pilates során ugyanis az ízületek ideális mozgástartományára és az összes szembenálló izom egyensúlyára összpontosítasz, amelynek köszönhetően erősíted az elhanyagolt tartású izmokat.

Ezzel kapcsolatosan pedig még meg kell említenünk azt is, hogy a pilates egyúttal nagymértékben növeli a törzs erejét is, hiszen a test középpontját helyezi fókuszba, amelyből minden mozgás ered. Ez pedig nagy szerepet játszik a hát- és csípőfájdalmak csökkentésében és a medencefenék diszfunkciójának mérséklésében.

De nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy ez a mozgásforma igazán hatékonyan serkenti a hasüregi szervek vérkeringését, valamint a női szervek, a medencetájéki, hormonálisan is kulcsfontosságú testrészek oxigénellátását is. Ennek köszönhetően pedig egy bizonyos idő eltelte után azt fogod tapasztalni, hogy feltöltődnek az energiaraktáraid.

A pilates nyúlánkabb izmokat és jobb hajlékonyságot eredményez

A pilates, különösen a HIIT és a Reformer Pilates, gyakorlatai legtöbbször a nyújtott izmot erősítik, így az izomrostok koncentráltan válnak erősebbé, amelynek eredményeként az izmaid nyúlánkabbá válnak, és sokkal hajlékonyabb leszel.

A pilates segíthet a fogyásban

Bár kezdetben főként az izmaid erősödését fogod tapasztalni, de ha kitartóan pilatesezel, akkor egy bizonyos idő után képes leszel a pulzusodat a zsírégető fázisba vinni, amely segít a fogyásban. Sőt, mivel mindeközben még a mikrovérkeringésed is javul, a narancsbőr is elkezd felszívódni, amely feszesebb bőrt eredményez.

A pilates a testtudatot is fokozza

Azáltal, hogy ez a mozgásforma az elme-test kapcsolatára helyezi a hangsúlyt, ami lényegében annyit jelent, hogy a gyakorlatok során koncentrált mozgásra és alapos fókuszra van szükség, nagymértékben fokozza a propriocepciót, vagyis a testtudatot.

Ez pedig elősegíti, hogy a tested jobban tudjon reagálni az ingerekre, és ráhangolódjon az éhségjelzésekre, ami a túlevés megelőzésének a kulcsa.

Abban az esetben, ha megjött a kedved ahhoz, hogy elkezdd ezt a nagyon hatékony, mégis érdekes mozgásformát, akkor javasoljuk, hogy keresd fel a TMS Pilates valamelyik stúdióját, ahol az oktatók mindenben a segítségedre lesznek majd!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)