A négyévszakos abroncs is jó megoldás, na de kinek?

négyévszakos gumi

A négyévszakos abroncsok még mindig vitás kérdésnek számítanak az abroncsiparban, hiszen nagyon sokan vannak, akik nem tartják őket megfelelőnek. Ha mindenre jó, akkor nem is jó valójában semmire, tartja a néphit, és tény hogy van is ebben valami, de nem feltételen érdemes általánosítani.

Itt annak példának okáért a négyévszakos abroncsok, melyek valóban kompromisszumos megoldást jelentenek, de ez nem jelenti azt, hogy ne képviselhetnének minőséget, különösen, ha prémium márkákról van szó – írja a gumiabroncsakciók.

A mai, modern négyévszakos abroncsok valóban képesek megállni a helyüket télen és nyáron, hidegben, melegben, hóban, fagyban, esőben és száraz, napos időben egyaránt, tény azonban, hogy nem valók mindenkinek, és minden vezetési stílushoz.

Ha folyamatosan úton vagyunk, ingázunk, akkor a téli és nyári prémium gumikat érdemes választani, de van olyan eset, amikor a négyévszakos abroncs is tökéletes megoldás lehet. De mikor és kinek? A következőkben erre a kérdésre keressük a választ, és persze arra is, hogy mit várhatunk egy minőségi négyévszakos gumiktól?

Mit várhatunk egy négyévszakos abroncstól?

Nos, a négyévszakos gumi nevében rejti a rendeltetését, vagyis ha négy évszakos, akkor mind a négy évszakban, tehát egész évben használható. Az all seasone abroncsok ugyan a szélsőséges időjárási viszonyok között nem teljesítenek olyan jól, mint egy téli vagy egy nyári abroncs, viszont az elmúlt évek enyhe időjárása igen is kedvezett neki.

A négyévszakos abroncsok úgy kerülnek kialakításra, hogy képesek legyenek elviselni a nagy hőingadozást, tehát a hideget és a meleget egyaránt. Ehhez a négyévszakos gumik számára speciális keveréket hoznak létre.

A mintázati kialakítás is egyedi, egyszerre tartalmaz téli és nyári elemeket. A téli gumik sűrű lamellaházlózatát és a nyári abroncsok mélyebb barázdáit és szélesebb vállkialakítását is megtalálhatjuk rajtuk. Ez lehetővé teszi, hogy az abroncs ugyanolyan jó tapadást érjen el a nyári száraz vagy esős aszfalton, mint télen az enyhén havas utakon.

Ha négyévszakos abroncsban gondolkodunk, akkor elsősorban a prémium márkák kínálatát érdemes számításba venni, hiszen ezek képviselik a legmagasabb minőséget.

Kiknek javasolt a négyévszakos gumi?

Ahogyan azt már a bevezetőben is említettük, a négyévszakos gumik nem valók minden vezetési stílushoz. Ha választ akarunk kapni arra a kérdésre, hogy akkor melyikhez valók, tudunk kell, miért is hozták őket létre.

Eredetileg azért jöttek létre ugyanis, mert akadtak olyan autósok, akik nagyon keveset vezettek, akkor is csak a városi forgalomban, az abroncsaik pedig nem koptak el az abroncsok élettartamának végéig, tehát kopottság tekintetében még bőven lehetett volna őket használni. Mivel a téli nyári szett nem volt számukra gazdaságos, az abroncsgyártók létrehozták a négyévszakos szegmenst.

Manapság is főleg azoknak javasolják ezt a kategóriát, akik viszonylag keveset vezetnek, akkor is főleg a városban, mindössze heti pár alkalommal, és nem élnek hegyek között, és nem is terveznek ilyen körülmények között vezetni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)