A madáretetés szabályai – Minden, amit tudnod kell!

madáretetés

Az idei ősz nagyon kellemes időjárással örvendeztetett meg bennünket, ugyanakkor a színeződő és lombjukat vesztett fák csalhatatlanul jelzik, hogy közeledünk az ősz végéhez. Hamarosan hűvösebbre fordul az idő, és ezzel együtt elérkezik a madáretetés időszaka is.

A madáretetés során egyszerre gazdagodhatunk a madármegfigyelés örömével, valamint segíthetünk a madaraknak, hogy könnyedén átvészeljék a telet. Ahhoz azonban, hogy segítsünk, és ne okozzunk bajt, fontos, hogy néhány egyszerű szabályt betartsunk.

Mikor kezdhetjük el az etetést? Milyen eleségekkel etethetjük a leggyakoribb kertünkbe látogató madarakat? Miért nem szabad megfeledkezni a madáritatásról? Cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ!

Mikor kezdjük el a madáretetést?

A téli madáretetési időszak nagyjából december elejétől, március második feléig tart. Az etetőre látogató madarakat, az első tartós fagyok beköszöntétől, a fagyok megszűnéséig lássuk el élelemmel. Nagyon fontos, hogy a költési időszakban, a fiókák kikelése után ne helyezzünk már ki madáreleséget, mivel a fiókák nem tudják megemészteni a magokat, és ez a pusztulásukat okozza!

Mivel etessük a madarakat?

madáretetés
Kép forrása: Freepik.com

A legolcsóbb megoldás, ha napraforgómaggal töltjük fel a madáretetőt. A legtöbb kistestű madár, például a kék cinege, a széncinege, a vörösbegy, a zöldike, a csuszka, a tengelic, és az erdei pinty is nagyon kedveli a különböző magvakat. Vásárolhatunk kész magkeverékeket is, ezek többnyire napraforgó, búza, köles és kukorica keverékéből állnak.

Népszerű eleség mind a madárbarátok, mind a madarak körében a cinkegolyó, melyen tollas barátaink az akrobaták ügyességével egyensúlyoznak evés közben. Válasszunk olyan kiszerelést, például vödrös cinkegolyót, amely nincs egyesével csomagolva, mivel az etetési szezon végére, a golyók hálóiból jelentős mennyiségű hulladék keletkezik.

A golyókat hengeres vagy spirális cinkegolyó tartóban helyezzük ki. A cinkegolyókon gyakran megfigyelhetjük a bájos külsejű őszapókat, valamint időnként olyan nagyobb testű madarakat is, mint a szajkó, vagy a nagy fakopáncs.

madáretetés
Kép forrása: Freepik.com

A golyókat a fák, bokrok magasabb ágaira lógassuk, így miközben táplálkoznak, lehetőségünk nyílik a kert tollas vendégeinek megfigyelésére és fényképezésére is. A rigók és a meggyvágók szeretnek a talajon keresgélni, számukra, almagerezdeket, almacsutkákat is szórhatunk a földre, az alma egy részét a cserjék ágaira is szúrhatjuk.

A téli madáretetéssel kapcsolatban érdemes még megemlíteni a természetes táplálékforrásokat is. Gondoljunk a madarakra is, amikor növényeket választunk a kertbe! Ha növényeket ültetünk, részesítsük előnyben az olyan cserjéket és fákat, amelyek termése élelemmel látja el a kertbe látogató madárfajokat.

Madárbarát kertbe nagyon jó választást jelent a tűztövis, a madárbirs, a galagonya, a házi berkenye és a lucfenyő is.

Mivel ne etessük a madarakat?

Most, hogy végig vettünk, milyen élelmet adhatunk a madaraknak, nézzük meg, mi az, amivel tilos őket etetni. Mindenekelőtt tartsuk szem előtt, hogy a madarak nem „konyhamalacok”, nem a konyhai hulladék eltakarítására szolgálnak!

Kenyérrel és kenyérmorzsával soha ne etessük őket, mert megsavanyodik a begyükben, és ez könnyen a pusztulásukhoz vezethet. A romlott, penészes vagy sózott eleségek szintén alkalmatlanok a madarak etetésére.

Az etető tisztántartása

madáretetés
Kép forrása: Freepik.com

A madáretetés során nem feledkezhetünk el az etető rendszeres takarításáról sem. A felhalmozódó maghéjak miatt, gyakran úgy tűnik, hogy még elegendő eleség van az etetőben, ez azonban többnyire nem így van. Ellenőrizzük rendszeresen az etetőt, takarítsuk ki, és töltsük fel újra!

Milyen etetőtípust válasszunk?

A kert madarai eltérő módon táplálkoznak, egyes fajok inkább a földön keresgélnek, míg mások az etetőn táplálkoznak. Többféle etetőtípus létezik, ezek közül a legegyszerűbb a talajetető, mely többnyire a kert, levelektől megtisztított része, ahol a földre szórjuk a madáreleséget.

Ha a tálcás etető kihelyezése mellett döntünk, akkor sem kell jelentős költségekkel számolnunk, megfelel erre a célra egy sekély faláda, vagy műanyag virágalátét is. Fontos, hogy gondoskodjunk a vízelvezetésről, oly módon, hogy néhány mm átmérőjű lyukat fúrunk az etető aljára.

madáretetés
Kép forrása: Freepik.com

Az ablak és ablakpárkány etetők jó megoldást jelentenek, azon madárbarátok számára is, akik nem rendelkeznek kerttel. Fontos, hogy megfelelően rögzítsük ezeket az etetőket! Kerttulajdonosként gondolkodhatunk dúcetető kihelyezésében is, ennek az etető típusnak hatalmas előnye, hogy nagymennyiségű eleséggel is feltölthetjük.

Népszerű etetőtípus a függő etető, melyből rengeteg változat kapható az üzletekben, de saját magunk is elkészíthetjük őket. Az interneten számos kreatív megoldást találunk, a legegyszerűbb etetőkhöz elég egy PET palack is.

Ne feledkezzünk el a madarak itatásáról sem!

A madarak számára egész évben fontos, hogy tudjanak inni és időnként megmártózni a vízben. Sok esetben a kihelyezett víz nagyobb vonzerőt jelent számukra, mint a madáreleség! Az itatás elkezdése, az etetésnél is egyszerűbb, mivel lényegében semmilyen anyagi ráfordítást nem igényel.

madáretetés
Kép forrása: Freepik.com

A madáritatóhoz nincs szükség másra, mint egy leselejtezett kerámia vagy műanyag cserépalátétre, amit feltöltünk langyos vízzel. A jég eltávolításán, és az itató újra töltésén kívül más teendőnk nincs vele.

Az itatót olyan helyre tegyük, ahol a madarak belátják a környezetüket és a közelben található cserjéken meg tudnak szárítkozni.

Bízunk benne, hogy sikerült hasznos tanácsokat adunk a téli madáretetéshez. Ha tetszett a cikkünk, oszd meg ismerőseiddel is!

Képek forrása: Freepik.com