A kutyatartás napi rutinja, az egészséges kedvencért

kutya

A kutyatartás egy gyönyörű, ugyanakkor kihívásokkal teli feladat lehet. A gazdira hárul a felelősség, hogy boldog és kiegyensúlyozott életet biztosítson kedvence számára. A napi rutin kialakítása erősíti a kötődést, segíti az időbeosztás kialakítását, és a kiszámíthatóság biztonságot nyújt mindkettőtök számára.

Mutatunk pár tippet, hogy milyen pontokra érdemes kitérni a napi rutin kialakítása során.

Első helyen, a séta

Veled is előfordult már, hogy amint beléptél a bejárati ajtón, a kutyád annyira lelkes lett, hogy azzal a lendülettel ki is léptél az ajtón, mert sétálni mentetek? A kutyák számára a séta sokszor a napjuk fénypontja.

Sok viselkedési probléma, mint például a túlzott ugatás, a bútorok és cipők megrágása, a kellő mennyiségű ingerek, valamint a testmozgás hiányából fakadnak. Minden kutyának életkortól, fizikai állapottól, nemtől és fajtától függően eltérő mennyiségű és intenzitású testmozgásra lehet szüksége.

Kedvenced viselkedését megfigyelve, pontos képet kaphatunk a séták dozírozását illetően. Köztudott, hogy a kutyák szaglása sokkal kifinomultabb, mint az emberé, ezért új séta útvonalak kipróbálása, mindig élménygazdag felfedezést kínálnak kedvencednek.

Ápolás és táplálás

Minden kutyánál kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő fésülésre és fürdetésre, főleg ha hosszabb szőrű fajtáról van szó.

A fürdetés nem csak higiéniás okokból előnyös, hanem a kutya szőrzetének tisztántartása az élősködőkkel szembeni védelem során is elengedhetetlen. Egy-egy séta után pedig érdemes kedvencünk mancsait letörölni egy nedves törlőkendővel, ha utána beengedjük a lakásba.

Sokat segíthet, ha rendszeresen ellátogatunk egy olyan automata kutyamosóba mint az Idogwash, ahol egyszerűen és gyorsan varázsolhatjuk tisztává kedvencünket.

A táplálás pedig minden kutyatartónak nélkülözhetetlen feladat. Célszerű reggel és kora esti órákban kisebb adagokkal etetni a kutyánkat, így megkönnyítjük számára az emésztést.

Szocializáció

A kutyáknak a fajtársaikkal való szociális érintkezés elengedhetetlen a kiegyensúlyozott élethez, hiszen természetüknél fogva falka állatok. Erre a célra érdemes kutyafuttatókat felkeresni, ahol póráz nélkül szabadon engedhetjük kutyánkat, vagy csoportos kutyasétáltatásokban résztvenni. A kutyaiskolák szakszerű segítséget nyújtanak abban, hogyan lehet magabiztosan és nyugodtan kezelni a váratlan helyzeteket is.

A jól megérdemelt pihenés

A kutyák meglepően nagy az alvásigénnyel rendelkeznek. Az idősebb kutyák, akár a nap felét is átaludhatják. Általánosságban elmondható, hogy napi 12-14 óra nyugodt pihenésre van szükségük, a megfelelő regenerálódáshoz. Fontos kialakítani számára egy saját helyet, ahová nyugalomban elvonulhat.

Ami igazán számít: a szeretet

Végül, de nem utolsó sorban, mit sem ér a napi rutin, szeretet nélkül. A kutyák társas lények, ami azt jelenti, hogy rendkívül nagy igényük van a szeretetre és a kötődés kialakítására. Nem fogod megbánni a belefektetett időt és energiát, mert a kedvenced többszörösen meghálálja azt. A kutya hűséges társ, barát és számtalan öröm forrása.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)