A használt autó vásárlás előnyei és hátrányai

autó

Napjainkban nincs könnyű dolga annak, akinek gépjárműre van szüksége. A vadiúj modellek egyre drágábbak, így sokan vásárolnak másodkézből. Mennyire éri meg így autót venni? Melyek az előnyök és a hátrányok? Az alábbiakban kiderül.

Miért érdemes használtan venni?

Rengeteg előnye van annak, ha nem vadiúj jármű mellett döntünk. Lássuk ezeket részletesen!

Pénztárcabarát

Természetesen mindenki számára az ár a legmeghatározóbb. Az újakhoz képest akár 70%-os áron megszerezhetünk egy pár éves járgányt. A kötelező szervizköltséget is megspóroljuk. Ha pedig meghibásodik, rendszerint olcsóbb a javítása, mint az újé, hiszen alkatrészeket is alacsonyabb áron kapunk hozzá. Kivételek persze akadnak.

Nagy kínálat

Abszolút a pénztárcánk szabja meg, milyen modellt vásárolunk, hiszen ezen a piacon szinte minden megtalálható. Ha megvan a kiszemelt példány, nem kell heteket várni: rendszerint azonnal miénk a gép.

Kiszámítható típushibák

Természetesen nagy esély van rá, hogy a vásárláshoz képest néhány éven belül valami meghibásodik. Erre viszont lehet előre készülni: ha ismerjük a márkát, valamint annak gyakori hibáit, akkor kikalkulálhatjuk a döntéskor, milyen kiadások merülhetnek fel a jövőben.

Lehetséges buktatók

Természetesen hátrány is van bőven. Menjünk sorban!

Sok kérdőjel

A legnagyobb problémát mindig az okozza, hogy az autó előéletében soha nem lehetünk teljesen biztosak. Sajnos az eladók és a kereskedők is igyekeznek elfedni a hiányosságokat – vagy nem is mindig tudnak róluk.

Már az is gondot okozhat, ha a korábbi tulaj elmulasztotta a rendszeres szervizelést, nem beszélve egy esetleges korábbi balesetről, amelyet megpróbáltak elfedni! Sokszor kívülről semmi nem látszik, s a gyanútlan ügyfél nem is sejti, hogy rossz lóra tesz.

Folyamatos értékcsökkenés

Tudnunk kell, hogy az első 5 évben drasztikusan zuhan a jármű értéke. Tehát ha egy 2-3 éves mellett tesszük le s voksunkat, annak is folyton csökken az értéke. Persze az vigasztalhat, hogy 5 éven túl lelassul ez a folyamat.

Rejtett hibák

Mielőtt egy drágább használt járművet választunk, mindenképpen nézessük át külső szakértővel. Sok későbbi kiadástól megkímélhetjük magunkat, ha megismerjük ezeket a többé-kevésbé eltitkolt hibákat.

Természetesen lehet, hogy az eladó sem tud róluk, de ez a vásárló későbbi problémáit nem oldja meg. Ha már befektettük pénzünket, s komoly hibák merülnek fel, talán már csak az azonnali budapesti autófelvásárlás a megoldás.

Váratlan költségek

Másodkézből autót szerezni sokak számára nemvárt költségekkel és ügyintézéssel járhat. A következőkre mindenképpen számítsunk:

  • az új forgalmi engedély kiállítása
  • a vagyonszerzési illeték
  • az új törzskönyv díja

Mindezek akár több, mint 100.000 Ft-ra is rúghatnak, így érdemes felkészülnünk.

Összefoglalva: Sokaknak nincs lehetőségük egy új autót megvenni, ezért használtat keresnek. A jó hír, hogy vannak előnyei az ilyen vásárlásnak, de a buktató sem kevés. Mielőtt elköltenénk a pénzünket, fontos az elővigyázatosság.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)