A domain regisztráció egyszerűbb, mint hinnéd

domain regisztráció

Amikor valaki egy új honlapot szeretne létrehozni, akkor feltétlenül szüksége lesz egy frappáns domain névre és be is kell regisztrálni azt egy szolgáltatónál. A domain név ideális esetben egy könnyen megjegyezhető szó vagy kifejezés, ez az, amit a látogatók begépelve a böngészőjükbe megnyithatják az adott weboldalt.

Domain regisztráció: az első lépések

Fontos, hogy olyan domain nevet lehet csak választani, ami még szabad, amit nem jegyzett be még más. Ha az AB Plusznál regisztrálsz domaint, akkor ott egyúttal ellenőrizni is tudod azt, hogy van-e lehetőséged lefoglalni az általad kitalált domain nevet.

A fenti szolgáltató honlapján a menüből válaszd a Domain Regisztráció Árak menüpontot, majd válaszd ki, hogy milyen végződésű domaint szeretnél. Rengeteg opció áll a rendelkezésedre, kezdve a .hu-tól a .com-on át a különböző nyelvspecifikus változatokig. A Megrendelem gombra történő klikkelés után begépelheted a kiötölt domain nevet a keresőbe, majd rögtön ki is derítheted, hogy elérhető-e.

Előfordulhat, hogy bizonyos domain végződésekkel be tudod regisztrálni az adott domain nevet, míg lesz olyan, amelyikkel nem. Az eltérő végződéssel rendelkező domain nevek ugyanis technikailag külön entitásnak számítanak. Ha többet is le szeretnél foglalni, akkor mindegyikért külön kell fizetned.

Ez történik a domain regisztrációt követően

Az AB Plusz esetében a domain regisztráció után nyomban küld a rendszer egy proforma számlát, valamint kapni fogsz egy e-mailt is arról, hogy megtörtént a megrendelést. A .hu végződésű domain regisztrálása esetén ki kell tölteni a domain megrendelőlapot, alá kell írni, majd el kell küldeni a szolgáltatónak az általuk kért dokumentumokkal együtt. Erre lehetőség van szkennelve e-mailben vagy akár faxon is.

Amennyiben egy nemzetközi végződésű domainről van szó, mint amilyen a .com, a .eu vagy a .net, akkor nem kell domain megrendelőlappal bajlódni. Csupán a számla kiegyenlítésére van szükség. A szolgáltató a pénz beérkezését követően elindítja a regisztrációt. Jellemzően akár aznap vagy a rákövetkező nap használatba is lehet venni a domaint. Amennyiben erre lehetőség nyílik, arról küldenek egy e-mailt.

Teendők átregisztrálás esetén

Egy .hu végződésű domainnél átregisztráláskor is kell a kitöltött, aláírt domain megrendelőlap és minden egyéb dokumentum is. Hogy pontosan melyek ezek, azt megtalálod az AB Plusz honlapján. A domain megrendelőlapot a tulajdonos nevében szükséges kitölteni. Azt, hogy ki a tulajdonos, a domain.hu oldalon lehet megnézni.

A domain tulajdonosának megváltoztatásához kell egy domain lemondó nyilatkozat is, amit természetesen mind a két félnek ki kell töltenie. Alá is kell írniuk, majd két tanúval ellátva kell visszaküldeni faxon vagy szkennelve e-mailen. Ekkor az új tulajnak kell a domain megrendelőlapot kitölteni és aláírni, a folyamatnak van egy egyszeri díja.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)