A dohányzás befolyása a csontpótlásra nézve

dohányzás

Sajnos negatív hatása ellenére még mindig sokan nem veszik elég komolyan a dohányzási tilalmat a csontpótlásos-implantológiai procedúrák esetén. Pedig a kezelések sikere a páciens együttműködésétől is függ, a dohányzás nagymértékben megnöveli a komplikációk, illetve a kilökődés kockázatának esélyét.

Súlyos következmények

A Halász Klinika csontpótlásos beavatkozásának kivitelezésére létezik egy olyan módszer, a Sausage metódus, amelynél erős dohányosoknál szinte biztos a sikertelenség, így esetükben a protokoll szerint nem is végezhető el.

A probléma az, hogy közel 100% az esély a komplikációkra: sebszél szétnyílás, gennyes gyulladások, eredménytelenség. Ez sajnos ugyanúgy megtörténhet, ha a kezelés utáni hetekben teljesen mellőzik a rossz szokást.

Mikor végezhető el mégis ez az eljárás? Milyen feltételei vannak? Ilyenkor a páciensnek már a műtét előtt 3 hónappal fel kell függesztenie a dohányzást, enélkül nem állhat helyre a szájüreg optimális vérellátása, további kitétel, hogy a beavatkozás után még 2 hónapig szintén tiltott a dohányzás bárminemű formája.

A legerősebb kockázatnövelő tényező

Némi kompromisszummal, módosításokkal elvégezhető csontpótlás dohányosoknál is, persze nem is számolhatunk ugyanolyan szép eredménnyel. Nem lehet tökéletesen szép, csipkézett ínnyel, sem a legideálisabb csontmennyiséggel, csupán egy éppen elégséges mennyiséggel kalkulálni.

Ami azonban elkerülhetetlen, hogy az eljárást követően tilos rágyújtani, főleg az első nap tekinthető a legkritikusabbnak, de azért az első héten mindenképpen mellőzni kell, ha fontos a végeredmény.

Egyes tanulmányok szerint az implantológiai beavatkozások előtt egy héttel, majd azt követően 2 hónapig javallt a rossz szokás felfüggesztése.

Természetesen a gyönyörű mosolyért áldozatokat kell hozni, érdemes már a kezdetekkor feltenni a kérdést, hogy mi a fontosabb, a rengeteg energia, idő és nem kevés pénz rááldozása a szép eredmény érdekében, vagy a káros szenvedély, amely mindent tönkretehet már az első pár órában?

Milyen következményei lehetnek?

Amint megtörténik a csontpótlás, nyomban meg kell indulnia a csont-, ér- és ínyképződési folyamatnak, ugyanis a beültetett csontpótlónak vérellátásra, azaz oxigénre, tápanyagra van szüksége és persze fehérvérsejtekre, ellenanyagokra, hogy a megfelelő immunvédelem is biztosított lehessen. Egyedül ezek megléte esetén kelhet “életre”.

Igen ám, de az ínynek és az ereknek is össze kell érnie, gyógyulnia, hogy a baktériumok ne kerüljenek be alá, éppúgy helyre kell billennie az íny vérellátásának is. A probléma pedig az, hogy egy dohányos esetében a gyógyulási, regenerációs folyamatok nagyon lassan és kisebb hatékonysággal mennek végbe.

Nem érdemes megkockáztatni a sikeres kimenetelt, de persze a döntés a miénk.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)