5 érdekesség, amit a fogimplantátumokról feltétlenül tudni kell

dentpoint

A szép mosolynak és a tökéletes rágóképességnek még foghúzás esetén sem kell búcsút inteni, köszönhetően a fogimplantátumoknak, amelyek a a legmodernebb fogpótló módszernek számítanak. Amellett, hogy nagyon esztétikusak, természetesek és kényelmesek, akár teljes életen át tartó megoldást jelenthetnek.

Cikkünkben most összegyűjtöttünk néhány fontos tudnivalót, amivel érdemes tisztában lenni, ha fogimplantátum beültetésén gondolkodunk.

dentpoint
Kép forrása: Dentpoint.hu

Mik azok a fogimplantátumok és hogyan történik a beültetésük?

Az implantátumok a hiányzó fogak pótlására alkalmas csavar formájú foggyökerek, amelyek – egy ma már rutin eljárásnak számító – szájsebészeti műtét során kerülnek behelyezésre. A beavatkozás helyi érzéstelenítéssel történik és gyakorlatilag fájdalommentes.

A fogbeültetést egy csontosodási időszak követi, ami a legtöbb esetben 2-3 hónap. Ezután készülhet el a végleges korona vagy híd.

A 2-3 hónap talán ijesztőnek tűnhet, de jó hír, hogy amennyiben a stabilitás lehetővé teszi, már a műtét napján ideiglenes fogpótlás kerülhet az implantátumra.

dentpoint
Kép forrása: Freepik.com

Miért olyan népszerűek a fogimplantátumok?

A fogászati implantátumok óriási előnye, hogy a fogpótláshoz nem szükséges a környező ép fogakat lecsiszolni. Emellett bármekkora kiterjedésű foghiány kezelhető velük, így akkor is alkalmazhatók, ha például a hagyományos híd elkészítése nem lehetséges.

A fogimplantátumok óriási vonzereje továbbá, hogy nagyon természetes hatásúak és stabilak, helyes fogápolás és rendszeres fogászati kontroll mellett évtizedekig, sőt akár egy életen át kényelmes és esztétikus megoldást jelentenek.

5 érdekesség, amit nem árt tudnod a fogimplantátumokról

1. Fogimplantátumot bárki kaphat, akinek egészségügyi állapota lehetővé teszi

De mit is jelent ez pontosan? A fogbeültetés feltétele a megfelelő mennyiségű és minőségű csont- és ínyállomány. Akkor sem kell azonban kétségbeesni, ha ezek nem elégségesek, ugyanis modern csontpótló kezelésekkel és ínyplasztikai eljárásokkal orvosolhatók.

Ezen kívül biztosítani kell, hogy a foghiány területén és környezetében a szövetek egészségesek és gyulladásmentesek legyenek. Fontos tehát a fogászati, parodontológiai és szájhigiénés előkészítés.

Ezen kívül bizonyos egészségügyi problémák és állapotok növelhetik a fogbeültetés rizikóját. Ilyen például a súlyos, kezeletlen cukorbetegség, a véralvadási zavarok, egyes gyógyszerek (szteroidok, biszfoszfonát típusú csontritkulásra alkalmazott gyógyszerek, daganatellenes szerek) szedése vagy a korábbi sugárkezelés.

2. Erős dohányosként le kell mondani az implantációról

Ha láncdohányos, akkor sajnos a fogimplantátumot nem Önnek találták ki. Napi 10 szál cigarettánál több elszívása esetén ugyanis jelentősen megnő az implantátum kilökődésének kockázata. Sőt, még néhány szál is gondot okozhat, így a szakorvos egyedileg dönti el, hogy elvégezhető-e a beavatkozás.

3. A fogimplantátumok nagy biztonsággal alkalmazhatók

Sokan tartanak attól, hogy a fogimplantátumot nem fogadja be a szervezetük, azonban statisztikák szerint a beültetés utáni 5 évben a minőségi implantátumok 97-98%-a helyén marad. A 2-3%-s kilökődési arányban a nem megfelelő szájhigiéné, a kezeletlen fogágybetegség, valamint a cigarettázás játszik szerepet.

Az implantátumok biztonságos, szövetbarát titánötvözetből készülnek, amik nem allergizálnak és szervezet gond nélkül képes befogadni őket.

4. Előírások betartása a gyors regenerációhoz

Ugyan a műtétet követően jelentkezhet némi fájdalom és arcduzzanat, fájdalomcsillapító és antibiotikum szedésével könnyen átvészelhető ez az időszak.

A gyors gyógyulás titka a megfelelő szájhigiéné fenntartása. A beavatkozás másnapjától a sebet a fogorvos által előírt módon kell tisztítani és fogmosást követően antibakteriális, klórhexidin-tartalmú szájöblítővel öblögetni.

Ezen kívül az előírt gyógyszerek – fájdalomcsillapító, antibiotikum, gyulladásgátló szerek – szintén hozzájárulnak a zökkenőmentes felépüléshez. A kéthetes gyógyulási időszakban tilos a dohányzás és nem ajánlott az alkoholfogyasztás sem.

5. Helyes fogápolás és rendszeres fogászati kontrollok

Hogy mennyire lesz tartós a fogimplantátum, az nagyban múlik a mindennapos gondozáson. A fogmosások során elengedhetetlen a helyes technika alkalmazása. A fogkefén kívül érdemes speciális eszközöket, például fogköztisztító kefét illetve fogselymet használni. Ezzel kapcsolatban mindenképp érdemes kikérni a szakorvos javaslatát.

Nem szabad továbbá elhanyagolni a rendszeres – 3-6 havi – kontroll vizsgálatokat sem, hiszen az esetlegesen kialakuló gyulladások korai szakaszban hatékonyan kezelhetők és nem kell komoly szövődményektől, csontpusztulástól tartani. Emellett fontos időről időre eltávolítani a fogköveket.

A cikk a Dentpoint Implantológiai és Parodontológiai Centrum szakmai támogatásával készült.

Képek forrása: Dentpoint.hu; Freepik.com

Hirdetés (X)