5 egészségügyi probléma a kutya helytelen etetése miatt

Az öt leggyakoribb egészségügyi probléma kutyánk helytelen etetése miatt

A felelős kutyatartáshoz a nevelésen és korai szocializáción kívül az egészségügyi szempontok figyelembevétele is hozzá tartozik. Ahogyan nekünk embereknek is, kutyánknak is kiemelten fontos a megfelelő minőségű táplálék biztosítása.

Legyen szó akár főtt etetésről, akár nyers étrendről, a megfelelő minőség és arányok ismerete elengedhetetlen. Ennek hiányában könnyedén alakulhatnak ki akár könnyebb, akár súlyosabb egészségügyi problémák.

A jó minőségű kutyatáp felismerése tehát elengedhetetlen kutyánk egészségének megőrzésében.

Az 5 leggyakoribb egészségügyi probléma a kutya helytelen etetése miatt

Allergia

Az ételallergia az utóbbi években jelentősen elterjedt a kutyák körében. Az allergiás reakciók leggyakoribb okozói között megtalálható a csirke, a tejtermékek és a glutén. Szerencsére a tünetek nem annyira súlyosak, valamint könnyen felismerhetők.

Amennyiben kutyádon intenzív vakaródzást, esetleg kiütéseket veszel észre, már gyanakodhatsz is allergiára. Ez legtöbbször a száj és fülek környékén, valamint a tappancsokon szokott kijönni.

Emellett, amennyiben ez emésztési problémákkal társul (gyakori hasmenés, hányás), akkor szinte biztosan ételallergia áll a háttérben. Ebben az esetben állatorvosod tudja majd a megfelelő tápot kiválasztani kutyád számára az alapvető egészségügyi állapotát figyelembe véve.

Természetesen ezek minden esetben a legjobb minőségű márkák lesznek majd, amelyek hipoallergén verziói igen népszerűek manapság. Mindezekkel az allergia tünetei minimálisra csökkenthetők, valamint az időszakos súlyosabb tünetek helyi krémekkel vagy injekciókkal is kezelhetők.

Elhízás

Érthető módon az elhízás az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma a kutya helytelen etetése következtében. Itt alapvetően két szempontot kell figyelembe venni: a minőséget és a mennyiséget.

A minőséget tekintve amikor tápot választasz kutyádnak, nagyon fontos a megfelelő márka kiválasztása. A legismertebb, állatorvosok által is ajánlott márkákkal nem nyúlhatsz mellé. Valamint az ár is segít a döntésben, hiszen kutyatápok esetében mindenképpen igaz, hogy az ár növekedése a minőség emelkedését jelzi.

A mennyiséget tekintve pedig fontos észben tartani, hogy a kutyák jelentős része szinte végtelen mennyiséget tudna megenni. Emiatt is olyan gyakori a konyha asztal mellett ülő, könyörgő tekintetű kutya jelensége. Fontos, hogy felelős gazdiként ennek ellenállj, hiszen hozzánk hasonlóan kutyánk is viszonylag könnyen elhízhat.

Az elhízás kapcsán nagyon fontos észben tartani, hogy bár 2-3 kilogramm változás nem hangzik soknak, egy átlagos méretű – 20-30 kilogramm súlyú – kutya esetében ez a testsúly 10%-át jelenti. Ez pedig így már jelentős súlygyarapodásnak számít. Amennyiben nem vagy biztos a kutyád számára ideális súlyban, kérd ki állatorvosod véleményét.

Cukorbetegség

Bizony a cukorbetegség is szerepel a listán. Kedvencünk ugyanis hozzánk hasonlóan szenvedhet cukorbetegségben. Ez leggyakrabban a túlsúlyos kutyák esetében alakul ki, amely egyértelműen a nem megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyag bevitel eredménye.

Mivel a cukorbetegség előbb-utóbb vese- és májproblémákat okozhat, fontos odafigyelni a korai tünetekre. Ezzel elkerülhetők a későbbi szövődmények is.

A leggyakoribb tünetek között vannak a homályos szemek és fakó szőrzet, a megnövekedett étvágy melletti súlycsökkenés, valamint a megnövekedett vízivás és vizelés. Ilyen tünetek jelentkezésekor azonnal fel kell keresnünk állatorvosunkat, aki teljes kezelési tervet állít majd fel kutyánk egyedi igényeire és egészségügyi állapotára szabva.

Szív problémák

A nem megfelelő táplálék bizony nem lesz képes kutyád számára a megfelelő mennyiségű és arányú makrotápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat biztosítani. Ez lehet akár a túl zsíros házi koszt, vagy a gabona mentes és zöldségeket mellőző táp vagy főtt étel.

Emiatt érdemes tehát az adott etetési mód megkezdése előtt állatorvos véleményét kikérni. Mindezt legjobb kölyökkorban elkezdeni, és az egészséges kutyák esetében is átbeszélni orvosunkkal. Hiszen ezek a tényezők nem csak az allergiát és a cukorbetegséget előzik meg, hanem különböző szív- és érrendszeri problémák kialakulását is.

Az utóbbi években Amerikában nagyobb figyelmet kapott a gabonamentes tápok és különböző szív problémák közötti összefüggés. Az FDA információi alapján ugyanis a gabonamentes tápok hosszútávon hatással lehetnek a kutyáknál kialakuló dilatatív-kardiomiopátiára.

Ez a szívizom betegség hosszútávon komoly szívelégtelenséghez vezethet. Emiatt az Egyesült Államokban jelenleg az FDA által nem ajánlott tápok között mintegy 20 márka gabonamentes verziója található meg.

Amennyiben tehát jelenleg gabonamentes diétán tartjuk kutyánkat, érdemes a listát felkutatni. Valamint állatorvossal történő konzultáció is segíthet eldönteni, hogy vajon valóban a gabonamentes változat lesz-e a legjobb megoldás kutyánk számára.

Koprofágia

Valószínűleg ez a név így nem sokat mond, a jelenség azonban sajnos sok gazdi számára lesz ismerős. Amikor a kutyák saját vagy más kutyák ürülékét eszik, annak sok oka lehet. Ezek közül az egyik leggyakoribb a nem megfelelő táplálás.

Amikor ugyanis kutyád nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, szervezete jelezni kezd neki. Emiatt előfordulhat, hogy saját székletét fogja megenni. Ez történhet enzimhiány miatt, alultápláltság esetén, valamint akár felszívódási zavar jeleként is észlelheted.

Kölyökkorban ez a szokás emésztési problémák nélkül is kialakulhat, amelyet ilyenkor leggyakrabban pár hónap alatt kinőnek. Azonban amennyiben felnőtt kutyádon észleled – amely korábban nem volt rá jellemző – érdemes elgondolkodni, hogy a választott tápban van a hiba.

Fontos, hogy a problémára minél előbb megoldást találj. Ugyanis amennyiben kutyád más kutyák ürülékét is gyakran megeszi, azzal bizony komoly fertőzéseket és férgeket tud összeszedni.

Hogyan kerüljük el?

Ahogy azt fentebb láthatjuk, hozzánk hasonló egészségügyi kockázatoknak tesszük ki kutyánkat, ha nem figyelünk oda a megfelelő etetésre. A megoldás természetesen nem túl bonyolult, egy megfelelően kialakított étrenddel ugyanis az egészségügyi kockázatok nagyrészét elkerülhetjük.

Amennyiben nem érzünk kellő magabiztosságot magunkban ahhoz, hogy döntsünk erről, bátran kérjük ki az állatorvos véleményét. Ennek nagy előnye a szakmai tudás és sokéves tapasztalat mellett, hogy kutyánk egyedi egészségi állapotához szabott étrendet tudunk kialakítani. Azt azonban fontos tudni, hogy az állatorvosok nagyrésze a tápokat részesíti előnyben. Ha tehát a főtt vagy nyers etetés felé hajlunk, bizony időigényes kutatómunka kell, hogy megelőzze az étrend bevezetését.

Ahogy azt fent is említettük, a mennyiség és a minőség ugyanolyan fontos az étrend kialakításakor. Azonban van még egy tényező, amely szorosan hozzátartozik a témához. Ez pedig a megfelelő aktivitás. Hiszen az egészségügyi problémák jelentős része a kutyák aktivitásának növelésével elkerülhető.

Többek között ezért is olyan fontos a napi séta és játék kedvencünkkel. Itt pedig nem egy pár perces körre kell gondolni, hanem bizony a napi minimum egy óra aktivitás lenne a cél. Ez lehet egyszerű séta, labdázás, úszás vagy kirándulás – a választás a te és a kutyád igényei alapján alakítható. Azonban az étrend mellett erre is érdemes komoly hangsúlyt fektetni.

Összességében láthatjuk, hogy kutyánk helytelen etetése miatt számos egészségügyi problémával kell majd megküzdenünk. Emiatt kulcsfontosságú kölyökkortól nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő minőségű táp megtalálására. Mindehhez természetesen nyugodtan kérhetünk segítséget állatorvosunktól.

Kép forrása: Canva.com