10 elképesztő tény a kutyákról

kutya

A kutyák nagyszerűek – szeretetet, társaságot nyújtanak nekünk, és mindig ott vannak, amikor szükségünk van rájuk. De tudtad, hogy a kutyák sokkal többet tudnak, mint amennyit első pillantásra gondolnánk?

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák évezredek óta az „ember legjobb barátja”, de négylábú barátainkban még rengeteg más is van, ami igazán lenyűgözővé teszi őket.

Összegyűjtöttünk 10 kutyás érdekességet, hogy még jobban megismerd a kutyusodat. Lássuk, melyek ezek!

1. A szaglásuk legalább 40x jobb, mint a miénk

A kutya agyának szagok elemzésével foglalkozó része, körülbelül 40-szer nagyobb, mint az emberé. Ez azt jelenti, hogy kutyád sokkal több szagot képes felfogni, mint mi valaha is tudnánk. Ezért használják a kutyákat gyakran emberek, drogok, sőt még a pénz kiszimatolására is!

Sőt, számos hős kutyákat kitüntetéssel tüntettek ki az orrukért!

2. Vannak, akiknek olyan jó az orruk, hogy kiszagolják az orvosi problémákat

Igen, az orvosi felderítőkutyák léteznek. Mivel a szaglásuk olyan nagyszerű, egyes kutyákat ki lehet képezni arra, hogy kiszagolják az orvosi állapotokat. Arra használják őket, hogy diagnosztizáljanak egy adott állapotot, vagy, hogy figyelmeztessék gazdáikat, ha több gyógyszerre van szükségük. Néhányat még arra is kiképeznek, hogy kiszagolja a Covid-19-et!

3. A kutyák a légzéssel egyidejűleg szimatolnak is

A kutyák sokat támaszkodnak a szaglásukra, hogy megtalálják az élelmet, a potenciális veszélyeket és a barátokat, így mondanom sem kell, hogy sokat szimatolnak. Az orrukat úgy tervezték, hogy a szagok az orrukban maradjanak, miközben a levegő egyszerre mozoghat a tüdejükben kifelé és befelé is egyaránt, ami azt jelenti, hogy szabadon lélegezhetnek, és közben még fel tudják dolgozni, hogy mi az a szag!

4. Egyes kutyák hihetetlenül jól úsznak

Szóval, nem minden kutya szereti a vizet, de azok, amelyek szeretik, általában elég jó úszók (de ismétlem, nem mindegyik, ezért mindig tartsd szemmel a kutyádat, ha úgy dönt, hogy megmártózik a szabadban).

Az újfundlandiak annyira jók a vízben, hogy évek óta vízi mentő kutyaként használják őket.

5. Némelyikük gyors, és még egy gepárdot is le tudna győzni!

A legtöbb kutya könnyedén lehagyna egy embert – futásra és üldözésre lettek teremtve! A leggyorsabb kutyafajta azonban messze az agár. Ezek a száguldó agár kutyák a futás megkezdése után másodperceken belül elérhetik a 45 mérföld/órás csúcssebességet.

„De hogyan győzi le a gepárdot?” – halljuk a kérdést. Nos, míg a gepárd közel 70 mérföld/órára is képes felgyorsulni, ezt a sebességet csak körülbelül 30 másodpercig tudja tartani. Az agarak ezzel szemben könnyedén képesek hét mérföldön át 35 mérföld/órás sebesség felett futni. Tehát hiába a gepárd előnye, hamarosan megelőznék!

6. A kutyák nem izzadnak úgy, mint mi

Bár a kutyák izzadnak, ne számítsunk arra, hogy egyhamar nedves lesz a hónaljuk. Míg az emberek vizes folyadékot izzadnak, hogy lehűljenek, a kutyák feromonokkal teli olajos anyagot termelnek, amit mi, emberek nem tudunk érzékelni (a kutyák a nagyszerű szaglásuk miatt tudják, hogy ott van).

Az egyetlen hely, ahol a kutyák hozzánk hasonlóan izzadnak, az a mancsuk, így helyette inkább zihálnak, hogy lehűljenek. Ezért olyan fontos, hogy a melegebb napokon hűvösen tartsuk a kutyánkat, hogy megkönnyítsük a dolgát.

7. A kutyád lehet bal vagy jobb mancsos

Volt már néhány tanulmány ezzel kapcsolatban, és kiderült, hogy hozzánk hasonlóan a kutyáknak is van egy preferált kezük (vagyis mancsuk), ami elsődleges a számukra. Úgy derítheted ki, hogy a kutyád bal vagy jobb mancsos-e, ha odaadod neki a kedvenc játékát vagy plüssét, és megnézed, melyik mancsát használja először segítségül.

8. Az orruk mellett a hallásuk is szuperérzékeny

Mindannyian tudjuk, hogy a kutyák sokkal magasabb frekvenciákat hallanak, mint mi, de azt tudtad, hogy messzebbre is hallanak? Általában a kutyák sokkal halkabb hangokat hallanak, mint mi, így sokkal távolabbi dolgokat is meghallanak.

Ez is egy olyan tulajdonság, amely nagyszerű kereső- és mentőkutyává teszi őket. Bár elsősorban az orrukat használják a nyomkövetésre, a hallásuk is nagy segítség lehet (különösen, ha közelebb kerülnek ahhoz, amit keresnek!).

9. A kutyáknak 18 izma van, amelyek a fülüket irányítják

Ha van kutyád, észreveheted, hogy a fülei sokat mozognak. Valójában körülbelül 18 izom felelős a fülük mozgatásáért. Ezek segítenek nekik abban, hogy kissé megváltoztassák a fülük irányát, hogy jobban hallják a körülöttük lévő zajokat, és igazán nagy szerepet játszanak abban, hogy megmondják nekünk, hogyan érzi magát a kutyánk.

A kutyák testbeszédének nagy részét a füleik által fejezik ki, így a kutyák fülei létfontosságúak a velünk és a többi kutyával való kommunikációban.

10. A kutyák nagyjából olyan intelligensek, mint egy kétéves gyerek

Tanulmányok kimutatták, hogy a kutyák több mint 100 szót és gesztust képesek megtanulni, ami intelligenciájukat és megértésünket egy kétéves gyermekével teszi egyenrangúvá. A kutyákat azonban sokkal könnyebb tanítani, mint egy kétévest! Mindenféle munkakörben használják őket, a katonai feladatoktól kezdve a segítő kutyákig, mivel egyszerre okos és rendkívül hűséges állatok.

Ha tetszett az írásunk és szeretnél további érdekességeket olvasni kutyás témában, akkor látogass el a Dogledesign oldalára.

Kép forrása: Pexels.com